Site news

Instruktion Corona covid 19 – utskick 5

Instruktion Corona covid 19 – utskick 5

by Peter Hampus -
Number of replies: 0

Bästa studenter och konsulter,

Vi har beslutat att löpande informera er om nuläget inom Nackademin. Det kommer att ske i form av ett utskick var 14:e dag oavsett om det skett några förändringar eller inte. Detta är utskick nr. 5. Som vi tidigare informerat så räknar vi med fortsatt distansundervisning fram till sommaren. Vill du gå tillbaka och läsa tidigare information så har vi samlat all information på ett ställe.

 

Som student går du in i Studentportalen:

https://studentportal.nackademin.se/mod/forum/view.php?id=503

 

För dig som undervisar på Nackademin hittar du kommunikationen i ditt nyhetsflöde:

https://studentportal.nackademin.se/mod/forum/view.php?id=33

 

Vår plattform

Arbetet på våra respektive utbildningar löper på fint och StarLeaf är en ovärderlig kommunikationskanal.  Än en gång vill vi framhålla hur tacksamma vi är över de kreativa lösningar som har gjorts när systemet varit överbelastat samtidigt som vi behöver påminna om att det är StarLeaf som är vår huvudplattform. Det är i StarLeaf vi bygger upp säkerhet, struktur och det är där vi har möjlighet att erbjuda support.

 

Utvärdering och utveckling

Utvärderingarna av våra kurser kommer att genomföras precis som tidigare och det är viktigt att få ta del av era upplevelser av hur distansundervisningen har fungerat. Vi är så tacksamma för den förståelse och det sätt på vilket alla bidragit till att få det att fungera och vi behöver alla bidra till ständiga förbättringar vad gäller pedagogik, innehåll och utformning.

 

Team Corona

Inom Nackademin har vi tillsatt ett ”Team Corona”. Teamets mål och syfte är att ansvara för helikopterperspektivet på vad som händer i vår omvärld, ha löpande kontakter med myndigheten för Yrkeshögskolan, lyssna in tongångarna hos regeringen samt hålla koll på riktlinjer från Folkhälsomyndigheten. Syftet att ha ett specifikt team för detta är att vi andra ska kunna fokusera på den dagliga verksamheten och ordinarie drift, och samtidigt känna oss trygga i att Nackademin har koll och kommer att göra de anpassningar som nutiden kräver.

 

Ergonomi vid hemarbete

Vi inser att hemarbetet i många fall innebär sämre arbetsförhållanden. Vår utbildningsledare Sara har fått lite tips från sin naprapat som vi gärna delar med oss av:

1. Laptop är döden för nacken. Det går tyvärr inte att komma runt.  Det viktigaste är att tangentbordet är i lagom höjd, men då är skärmen på tok för långt ner, vilket belastar nackmusklerna väldigt mycket. Det enda sättet att avhjälpa det här är att antingen ha en extern skärm eller ett externt tangentbord. Överdelen av skärmen ska vara ungefär i ögonhöjd.

2. Köksbord är ofta för höga, vilket gör att man drar upp axlarna så de blir spända. Testa att sitta på en kudde eller bok eller nåt. Om det är bekvämt såklart.

3. Köksstolar gör att man till slut krummar ryggen (som en ostbåge). Testa att sitta lite längre fram på stolen och ha fötterna under dig så att knäna hamnar längre ner än höfterna. Det här gör att svanken blir neutral och skuldrorna och nacken hamnar i bättre läge. Det här kan vara lite påfrestande för sittbenen så sitt inte för långa stunder i taget.

4. Ta pauser ofta. Res på dig, gå en sväng runt hemmet, rulla på axlarna, stretcha nacken och bröstmusklerna, bli bara inte sittande för länge.

5. Det är helt okej att sitta helt galet ibland, men inte för långa stunder. Se till att variera sittställning.

 

Låt oss fortsätta hålla fokus på lösningar, samarbeten och kommunikation. Vi behöver säkerställa en nära dialog mellan oss alla och var och en behöver vi ta ansvar för att så sker.

 

Med önskan om fortsatt framgångsrika studier, god hälsa och en riktigt GLAD PÅSK!

Astrid